به گزارش اگزیم نیوز، «سیداحمد مقدسی»روز یکشنبه در گفت و گویی درباره میزان تولید شیر کشور افزود: اگر نهادههای دامی مثل جو، ذرت و کنجاله سویا تامین شود و تولیدکنندگان در این زمینه با مشکل جدی روبهرو نشوند، تولید شیر خام بدون وقفه ادامه می یابد.
رییس انجمن صنفی گاوداران ایران، ۹ استان کشور را قطب تولید شیر خام عنوان کرد و اظهار داشت: اصفهان و تهران رتبههای نخست و دوم تولید شیرخام را به خود اختصاص دادهاند، البته استان های البرز، قزوین، فارس، خراسان رضوی، قم، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی نیز عمده تولیدکنندگان شیرخام کشور هستند.
وی تصریحکرد: طبق گزارش های موجود، ایران نوزدهمین تولیدکننده شیرخام در جهان است و اکنون هند، نیوزیلند، امریکا و اتحادیه اروپا رتبه های برتر تولید شیرخام در جهان را به خود اختصاص دادهاند.
مقدسی با بیان اینکه شیرخام به دلیل شرایط نگهداری به تنهایی قابلیت نگهداری ندارد، گفت: ایران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بزرگترین واردکننده محصولات لبنی در جهان بود، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به بزرگترین صادرکننده محصولات لبنی تبدیل شده است تا جایی که اکنون ایران یکی از صادرکنندگان محصولات لبنی درجهان به شمار می رود.
صادرات محصولات لبنی به ۲۹ کشور
رییس انجمن صنفی گاوداران ایران با اشاره به اینکه بخش عمده دام شیری کشور در سالهای اخیر را گاو هولشتاین تشکیل میدهد، گفت: هر راس از نژاد گاو هولشتاین روزانه نزدیک به ۳۴ کیلوگرم شیر خام تولید میکند.
این مقام صنفی خاطرنشانکرد: کیفیت بالای تولید شیر خام کشور از نظر شاخص چربی، سبب شد تا کشور در ۲ سال اخیر به در تولید کره به خودکفایی برسد و سال گذشته حتی بخشی از کره تولیدی کشور صادر شد.
وی، کیفیت شیرخام تولید کشور را بالا دانست و گفت: با توجه به اینکه محصولات لبنی ایران سالانه به ۲۹ کشور جهان صادر میشود، کیفیت شیرخام تولید داخلی به گونه ای است که استانداردهای ملی و بینالمللی در آن رعایت میشود.
مقدسی درباره قیمتگذاری شیرخام و رضایت تولیدکنندگان، گفت: اکنون با افزایش قیمت نهاده های دامی، باید قیمت مصوب شیرخام نیز اصلاح شود زیرا اکنون قیمت تمام شده شیرخام بدون هیچ سودی برای تولیدکنندگان ۱۶ هزار و ۴۵۰ تومان است.
وی اضافه کرد: اکنون قیمت مصوب هر کیلوگرم کنجاله سویا در سامانه بازارگاه ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان است، بنابراین قیمت شیرخام باید اصلاح شود. اگر قیمت واقعی شیرخام را با سود در نظر بگیریم هر کیلوگرم ۱۸ هزار تومان میشود؛ بنابراین صنعت دامی کشور در حال ضرر و زیان است و اگر روند کاهش بارندگی ها و استمرار خشکسالی ها ادامه پیدا کند به طور حتم صنعت دچار مشکل میشود.
به گفته این مقام صنفی، دولت ابتدای سال با توجه به قیمت ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان هر کیلوگرم سویا، قیمت مصوب شیرخام را ۱۵ هزار تومان تعیین کرده بود.
رییس انجمن صنفی گاوداران ایران افزود: از سال گذشته تاکنون قیمت هر کیلوگرم ذرت علوفهای افزایش یافته است، یعنی هر کیلوگرم یکهزار و ۴۰۰ تومان در سال گذشته و امسال کیلویی سه هزار تومان خریداری میشود که با در نظر گرفتن افت محصول، قیمت آن برای دامداران چهار هزار و ۳۰۰ تومان است که این روند قیمتی نهادهها لطمه به تولید است.
وی بر این باور است که برای پایداری تولید باید قیمتگذاری دستوری کنار گذاشته شود تا تولید تابع عرضه و تقاضا باشد؛ در این صورت صنعت دامی هیچ نهادهای از جمله جو، ذرت و سویا را از دولت نمیخواهد.
این مقام صنفی اظهار داشت: در این صورت ما به التفاوت نرخ ارز را میتوان به قشر آسیب پذیر پرداخت کرد، زیرا صنعت دامی کشور توانایی دارد که نه تنها نیاز کشور را تامین کند بلکه به صادرکننده گوشت و لبنیات نیز تبدیل شود.
مقدسی، به میزان جمعیت دامی کشور اشاره کرد و گفت: طبق گزارشهای موجود جمعیت دامی کشور بین هشت تا ۸.۵ میلیون راس است، برخی سیاست ها باعث شده که ما در دام سنگین پرواری با کاهش جمعیت روبهرو شویم زیرا اکنون ارز ترجیحی برای واردات گوشت قرمز و دام زنده اختصاص مییابد که این امر میتواند همه پرواربندهای کشور را با مشکل جدی روبهرو کند. زیرا دیگر دام پرواری تولید داخل با دام زنده وارداتی که با ارز ترجیحی میآید قابل رقابت نخواهد بود.
رییس انجمن صنفی گاوداران ایران افزود: دولت به سویا ارز ترجیحی و یارانه میدهد، بقیه را تولیدکنندگان از بازار آزاد تهیه میکنند. غذای دام ۶۰ درصد علوفه است که شامل ذرت علوفهای، یونجه و کاه میشود و ۴۰ درصد هم مواد متراکم و کنستانتره شامل آرد جو، آرد ذرت، سویا و سبوس میشود.
وی اظهارداشت: دولت روی سه درصد نهاده مورد نیاز صنعت دامی یارانه پرداخت میکند اما روی کل تولید داخلی شیرخام و گوشت قیمتگذاری میکند که در این شرایط قیمتگذاری با عرضه و تقاضا انجام شود. اکنون در بازار آزاد کشاورزان به هر قیمتی که بخواهند نهادههای دامی مورد نیاز صنعت دامی را میفروشند، بنابراین تولید کننده داخلی ناچار به خرید محصول با هر قیمتی در بازار آزاد است تاجایی که اکنون قیمت یونجه دو برابر سال گذشته افزایش یافته است.
وی با اشاره به وضعیت دامدار کارت گفت: در ابتدای امر برای حمایت از تولیدکنندگان صنعت دامی به بخشی از دامداران سنتی و خرد «دامدارکارت» ارائه شد، اما این کارت به دامداری های صنعتی و بزرگ اختصاص نیافت و اکنون نیز از سرنوشت دامدار کارت بی اطلاع هستیم.
مقدسی اظهار داشت: اکنون ارز ترجیحی برای واردات دام زنده سبک و سنگین به زنگ خطری جدی تبدیل شده است، زیرا با افزایش واردات گوشت قرمز و دام زنده علاوه بر عدم رقابت تولیدکنندگان داخلی، این صنعت با بیماری تب برفکی روبهرو شده است و ادامه این روند میتواند خطرناک باشد. بنابراین به دلیل واردات بیرویه دام زنده، احتمال آسیب جدی به تولید داخلی وجود دارد.
وی تصریح کرد: اما این امر میتواند آسیب جدی به صنعت دامی کشور باشد و واردات دام زنده به این شکل برای کشور خطرناک است.
راهکارهای رفع مشکلات صنعت دامی کشور
این مقام صنفی، راهکارهای رفع مشکلات صنعت دامی کشور را برشمرد و گفت: فاصله بین تولید و مصرف باید از بین برود؛ ما سه ماه قبل پیشنهاد دادیم که دولت دام زنده تولید داخل را کیلویی ۲۰۰ هزار تومان بخرد و در نهایت گوشت قرمز را با قیمت مناسب به دست مردم برساند تا نه تنها مصرف کننده، بلکه تولیدکننده نیز آسیب نبیند، اما اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده بین ۲۲۰ تا ۲۳۰ هزار تومان شده است، یعنی اگر دولت دام را به این قیمت بخرد میتواند گوشت را با قیمت کیلویی ۵۰۰ هزار تومان در بازار عرضه کند نه اینکه گوشت قرمز با نرخ ۷۰۰ هزار تومان به دست مصرف کنندگان برسد.
رییس انجمن صنفی گاوداران ایران اظهار داشت: در صورتی که برخی سیاست ها تغییر یابد تولیدکنندگان میتوانند ۱۰۰ درصد نیاز شیرخام و گوشت قرمز کشور را تامین کنند و در عین حال به یک صادرکننده تبدیل شوند؛ یعنی همانگونه که اکنون صادرکننده لبنیات در دنیا هستیم به صادرکننده گوشت قرمز در دنیا تبدیل شویم.
وی براین باور است که صنعت دامی کشور برای ادامه حیات خود نیازمند حمایت های بیشتر است.
نظر شما